Webshop verduurzamen

jan
16
2021

Ieder jaar worden er meer aankopen gedaan via het internet en de pakjeseconomie is dan ook niet meer weg te denken uit onze leefstijl. Helaas gaat dit wel ten koste van het milieu, doordat de pakjes naar de consument gebracht moeten worden. Als ondernemer met duurzame ambities zijn er een aantal aanpassingen die je kunt doen voor een duurzamere webshop.

Duurzamer transport

De ecologische kosten van transport is een groot probleem voor de huidige webshops. Door de vele vrachtwagens en bestelbusjes slibben de wegen vol en wordt er veel uitgestoten. Als webshop kun je jouw impact verminderen door bestellingen bijvoorbeeld te bundelen of kleiner te verpakken, zodat er meer pakketjes meekunnen met één vervoerder. Ook kun je, afhankelijk van waar jouw klanten zich bevinden, bijvoorbeeld gebruikmaken van fietskoeriers. Ook zijn er groene koeriersdiensten die pakketjes bezorgen met 100 procent elektrische wagens.

Duurzame verpakkingsmaterialen

Veel verpakkingsmaterialen zijn milieubelastend. Natuurlijk is het belangrijk om voor sterk en stevig verpakkingsmateriaal te kiezen om te voorkomen dat de bestelling met schade aankomt. Kijk echter ook eens naar alternatieven voor schuimrubber of noppenfolie. Dit materiaal is populair omdat het goed beschermt, maar daarnaast is het ontzettend belastend voor het milieu. Is dit soort verpakking echt nodig voor de producten die jij verkoopt? Veel klanten ontvangen ook niet graag een doos vol met plastic of veel te veel verpakkingsmaterialen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met gerecyclede verpakkingsmaterialen zoals oud krantenpapier of papiersnippers. Maak gebruik van oude dozen die nog in goede staat zijn of kies voor papieren recyclagetape om de pakketjes mee af te sluiten. Op je website kun je aangeven dat jij als ondernemer bewust kiest voor een milieuvriendelijkere manier van verpakken, zodat je klanten weten wat ze kunnen verwachten. 

Duurzame producten verkopen

Wellicht zijn er ook wel kansen voor jouw webshop met betrekking tot het assortiment dat je voert. Upcycling is bijvoorbeeld helemaal hot. Dit is een trend waarbij je oude materialen tot iets nieuws omtovert. Zo kun je bijvoorbeeld upcycled kledingstukken gaan verkopen of je bijvoorbeeld richten op luisterboeken en e-books in plaats van fysieke producten. Neem voor inspiratie eens een kijkje op de website van Biofutura. Als dit voor jou niet relevant is, kun je er ook over nadenken om een deel van de opbrengsten van je webshop aan een goed doel te doneren. 

Duurzaamheid op kantoor

Uiteraard wil jij ook op je kantoor zelf een duurzame inrichting. Kies bijvoorbeeld voor tweedehands of modulair kantoormeubilair, dat een langere levensduur heeft. Let bij de aanschaf van apparaten op het energielabel en gebruik indien mogelijk enkel groene stroom. Als je duurzaamheid echt belangrijk vindt kan het een oplossing zijn om zonnepanelen te laten plaatsen en zo zelf te voorzien in de energiebehoefte van je werkruimte.

Marcel Hiemstra

Laatste posts van Marcel Hiemstra (bekijk alle posts)

Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +