Wat is Magento Business Intelligence en wat kun je ermee?

jun
21
2017

Tijdens het jaarlijkse Imagine-event onthulde Magento een nieuwe oplossing waar wij erg positief over zijn. Het kondigde namelijk de komst aan van Magento Business Intelligence, kortweg Magento BI. Een gebruiksvriendelijke tool waarmee verschillende data zoals Google Analytics en je e-commerce platform gekoppeld kunnen worden voor uiteenlopende rapportages die onmisbaar zijn voor het verhogen van o.a. conversie, retentie, winst en omzet. In dit artikel duiken we dieper in op de kracht en de mogelijkheden van Magento BI.

De functies van de verschillende lagen van Magento Business Intelligence

Magento Business Intelligence – Essentials is het instapmodel van Magento BI, de naam die het analytics-platform van RJMetrics definitief kreeg nadat Magento het softwarebedrijf in augustus vorig jaar overnam (dus niet Magento Analytics zoals het in eerste instantie werd genoemd).

De high-end versie, Magento Business Intelligence Pro, is vooral gericht op ervaren webwinkeliers en e-commerce teams die zich bezighouden met geavanceerde cross-source analyses. Magento wilde echter ook een product voor webwinkeliers die momenteel beperkte ervaring hebben in het gebruiken van waardevolle klantdata. En dat is dus het recent aangekondigde Magento Business Intelligence – Essentials geworden.

Magento ziet Magento BI zelf als een belangrijke, laagdrempelige stap voorwaarts om nieuwe en bestaande klanten te helpen bij het verbeteren van de e-commerce resultaten.

“Magento Business Intelligence biedt webwinkeliers geavanceerde business rapportages zonder dat je hiervoor een team van analisten hoeft aan te stellen.”

In Magento BI zijn dashboards die naar eigen inzicht aan te maken en in te richten

Met Magento BI kunnen webwinkeliers meerdere gegevensbronnen samenvoegen, zoals een ERP, WMS, OMS of CRM (denk hierbij bijvoorbeeld aan Zendesk, Salesforce, Google Analytics en Microsoft Nav), maar ook van andere e-commerce platformen zoals Shopify, Hybris, Intershop en Salesforce Commerce Cloud (voorheen Demandware). En dat allemaal in één cloud-based database die vanuit je gehele organisatie toegankelijk is. Hierdoor krijgen webwinkeliers veel sneller en nauwkeuriger toegang tot informatie. Met Magento BI kunnen webwinkeliers zich (eindelijk) richten op het analyseren van bruikbare business rapportages in plaats van het verzamelen en combineren van data van de verschillende bronnen. Dit lijkt een vanzelfsprekendheid maar helaas gaat er nog vaak veel tijd ‘verloren’ door het samenvoegen van verschillende data.

Er zijn vele integraties mogelijk om Magento BI mee te koppelen

Magento BI komt in Magento 2!

Tijdens onze aanwezigheid op E-Commerce Live! werd weer eens duidelijk dat veel webwinkeliers behoefte hebben aan goede rapportages. Magento is zich hiervan bewust en dus zullen de standaard rapportages en het dashboard in de backend vanaf Magento 2.2.X vervangen worden door de basisfuncties van Magento Business Intelligence. Dit betekent een flinke verbetering en uitbreiding ten opzichte van de statische rapportages in Magento 1. Optioneel kunnen webwinkeliers tegen een meerprijs (instap is vanaf 100 dollar p/m) Magento BI Essentials danwel Magento BI Pro aanschaffen.

Wanneer je je aanmeldt voor Magento BI Essentials, krijg je met 10 gebruikersaccounts toegang tot vijf dashboards die bestaan uit zo’n 75 rapporten. Je kan data uit zowel je Magento-shop als Google Analytics met elkaar vergelijken en de onderliggende data exporteren. Uiteraard kun je ook per mail de rapporten of de samenvattingen daarvan automatisch toegestuurd krijgen.

De verschillen tussen de Essentials en de Pro

Meer antwoorden, betere keuzes

Met Magento BI krijg je antwoord op uiteenlopende vragen, waaronder ‘hoe groeien mijn bestellingen per maand?’, ‘wie zijn mijn meest loyale klanten?’, ‘werkt mijn kortingscode-strategie wel’?, ‘welke producten zijn het meest winstgevend’? en ‘welke producten dienen we uit te faseren’?

De overname van RJMectrics door Magento is strategisch gezien een goede zet. Magento BI stelt webwinkeliers immers in staat om nog betere keuzes te maken, juist in een tijd waarin de e-commerce markt steeds meer zal verzadigden.

Tjitte Folkertsma
Met meer dan tien jaar ervaring in de online branche en een achtergrond in marketing helpt Tjitte Folkertsma organisaties om hun online strategie maximaal te benutten. Hij houdt de ontwikkelingen in de markt nauwlettend in de gaten. Hoewel hij zich vaak bezig houdt met de theoretische aspecten van zijn werk, zet hij zich voor zijn klanten in om de theorie om te buigen naar de praktijk middels een doordachte strategie. Want juist in de snel veranderende online wereld is niet geschoten altijd mis. Het is dus zaak om meteen goed te richten! Tjitte Folkertsma is betrokken bij en eigenaar van MediaCT en Cobrowser.net.
Tjitte Folkertsma
Tjitte Folkertsma
Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +