Waarom Zweden zo fantastisch is met e-commerce

jun
2
2017

Deze week heb ik de tweede editie van Meet Magento Sweden bijgewoond, samen met meer dan 200 Magento-merchants, ontwikkelaars, ecommerce-experts en partners. Ik was erg onder de indruk van het hoge niveau van de Zweedse ecommerce-markt.

Wanneer je het hebt over de ecommerce-industrie in Europa, dan gaat het bijna altijd over de industrieën of bepaalde spelers van landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of Duitsland. Maar veel mensen vergeten Zweden te noemen. Dit Noord-Europese land is echt een fantastische plek om je ecommerce-bedrijf te runnen. En ik zal je uitleggen waarom.

Forbes zegt het

Laten we beginnen met het intrappen van de open deur over waarom Zweden het beste land is om zaken te doen: omdat het dat is. Althans, als je waarde hecht aan Forbes’ jaarlijkse lijst van ‘the best countries for business‘. Met een BBP-groei van 4,2 procent, een BBP van meer dan 50.000 dollar per hoofd van de bevolking en een handelsbalans van 5,2 procent doet Zweden het uitermate goed. Ter vergelijking: de eerder genoemde Europese ecommerce-reuzen de UK, Duitsland en Frankrijk eindigden respectievelijk op de vijfde, 21ste en 26ste plek op deze lijst.

IKEA, H&M en Volvo zijn allemaal Zweeds

Zweden is de thuishaven van wereldberoemde merken. Natuurlijk ontkom je niet aan de namen IKEA, Acne Studios, H&M en Volvo, maar wist je ook dat de bekende fabrikant van huishoudelijke apparaten, Electrolux, en telecombedrijf Ericsson ook uit dit Scandinavische land komen? En wat te denken van Skype en Spotify, twee grote namen in de online wereld. En als jij een van de velen bent die verslaafd is aan de app Candy Crush, dan moet je weten dat die is gemaakt door het Zweedse bedrijf King Digital Entertainment. En ook Minecraft, nog zo’n wereldwijde game-hit, komt van oorsprong uit Zweden.

Zweden stijgt hard op de lijst

Zweden doet het ook in andere lijstjes erg goed. Neem bijvoorbeeld de Global Competitiveness Report, dat het concurrentie-landschap van 138 economieën in kaart heeft gebracht. Ondanks dat Zwitserland, Singapore en de VS ’s werelds meest concurrerende economieën zijn, eindigde Zweden in 2016-2017 op een mooie zesde plek, net onder Nederland en Duitsland. En dat terwijl het ’t jaar ervoor nog op de negende plek stond. De verbetering is de danken aan een betere macro-economische omgeving, een significante afname van haar tekort, een hoge werkgelegenheidsgraad, waarbij ook nog een groot aandeel van vrouwen actief op de arbeidsmarkt.

Vrouwen zijn goed vertegenwoordigd

En als we het toch over vrouwen hebben: Zweden scoort goed wat betreft gender-gelijkheid. Het is één van de toplanden op de Global Gender Gap Index van het World Economic Forum. Deze index kijkt naar de relatieve kloof tussen mannen en vrouwen in vier verschillende categorieën: gezondheid, opleiding, economie en politiek. Zweden heeft meer dan 81 procent van de algehele geslachtskloof overbrugd, deels door een toename in het aantal vrouwelijke wetgevers, hooggeplaatste ambtenaren en managers.

Zweden neemt m-commerce erg serieus

Dit is, voor een mobile-enthousiasteling als ik, een van mijn favoriete redenen waarom Zweden zo tof is. Het neemt mobile ecommerce namelijk erg serieus, wat ook wel bleek uit het feit dat mobile zo’n populair onderwerp was tijdens Meet Magento Sweden. Eén van de keynotes die me het meest inspireerden, was die van PJ Utsi, de mede-oprichter en Chief Creative Officer van Viamo. Dat is één van de grootste Magento Solution Partners in Zweden en het helpt internationale merken als Filippa K, Bjorn Borg en Gant met het groeien van hun bedrijf. Om dan PJ te horen zeggen dat nog steeds veel retailers de fout maken om mobile als een apart kanaal te zien, dat klonk me als muziek in de oren!

Tijdens zijn presentatie over de huidige trends en tactieken in de Zweedse en internationale ecommerce-markt, benoemde hij de top drie van trends:

  • Mobile
  • Omnichannel
  • Content

Voor mij was één van de belangrijkste bevindingen dat PJ zei dat veel retailers mobile nog steeds onderschatten, ook al hebben we onze mobiel altijd bij ons en is het volledig in ons leven geïntegreerd. Het is er als we opstaan en het is er als we naar bed gaan. De mobiel vind je terug en gebruik je in winkels, op je bureau, in de bus en op het strand. Oftewel: we nemen de mobiel met ons mee waar we ook naartoe gaan. Dat betekent dat de mobiel het apparaat is dat alles met elkaar verbindt in de hele customer journey. Elke online retailer die kijkt naar zijn statistieken en zien dat de mobiel goed is voor meer dan 20 procent, moet daar op reageren.

Volgens PJ is een responsive website ideaal voor branding, voor het aantrekken van mensen naar je website en ervoor zorgen dat ze de producten die ze leuk vinden gemakkelijk kunnen bekijken en bestellen. Maar een goed ontworpen native mobile app zorgt ervoor dat deze ‘first-time buyers’ ook klanten voor op de lange termijn worden. Opties als pushberichten hebben een open-ratio van 90 procent en zorgen ervoor dat klanten in binnen dertig dagen twee keer zo snel terugkomen naar je mobiele website. En dankzij een gemakkelijkere checkout, stuwen mobiele apps meer consumenten door de aankooptrechter. Het investeren in zowel een mobiele website als een mobiele app is dan ook een van de belangrijkste to-do’s voor 2017!

Retailers moeten kijken naar hun omnichannel, wat duidelijkheid geeft over wat er gebeurt tussen de verschillende apparaten. En deze statistieken moeten retailers weer gebruiken om shoppers te laten converteren. Alle apparaten – desktop, tablet, smartphone – zijn even belangrijk en zijn allemaal onderdeel van één aankoopproces.

Terug naar Zweden… 

Oké, even genoeg over mobiel en laten we ons weer eens richten op Zweden. Want er zijn namelijk nog meer reden waarom je in dit mooie land zaken zou moeten doen. Want als je zaken doet, dan heb je vaak te maken met overheidsinstanties. En dan is het wel fijn om te weten dat Zweden een lage mate van corruptie kent en dat het zelfs als vierde is geëindigd op de Corruption Perceptions Index van Transparency International.

Nog steeds niet genoeg van lijstjes waarin Zweden goed scoort? Nou, ik heb er nog een voor je. Volgens de Europese Commissie is Zweden een van de leiders in Europa als het aankomt op innovatie. Zweden zit ver boven het Europese gemiddelde en leidt de weg met human resources en de kwaliteit van academisch onderzoek.

Zoals je wellicht nu wel hebt opgemerkt, is Zweden een fantastische plek voor je bedrijf. Wat daarbij ook helpt, is het feit dat Zweden het één-na-sterkste paspoort ter wereld heeft. Alleen in Duitsland hebben inwoners toegang tot meer landen. En Zweden eindigde als derde op de Global AgeWatch Index uit 2015, wat de kwaliteit van leven voor ouderen meet. Zweden is dus ook nog eens een fantastische plek om oud te worden als je je bedrijf succesvol hebt verkocht!

Al met al lijkt het me wel duidelijk: Zweden is fantastisch voor vrouwen, voor ondernemers, voor ouderen en voor mobile-enthousiastelingen! Heja Sverige!

Dewi Wassenaar

Dewi Wassenaar

Dewi is verantwoordelijk voor de Marketing & PR bij JMango360. JMango360 helpt webwinkeliers met het verhogen van mobiele conversie door Shopping Apps voor iedere webwinkelier simpel en betaalbaar te maken. Naast haar werkzaamheden bij JMango is Dewi Program Manager bij Meet Magento. Op Dutchento schrijft ze met name over m-commerce en Shopping Apps. Ze volgt m-commerce, Apps, fashion en lifestyle trends op de voet en is gek op stedentrips.
Dewi Wassenaar
Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +