Laatste gratis tickets nog beschikbaar: Dutchento NieuwjaarsborrelMagento Community Nederland

Scoren in België? Genoeg mogelijkheden!

okt
2
2017

Deze maand waren wij met JMango360 aanwezig op Meet Magento België in Brussel. En daar hadden wij van tevoren ongelooflijk veel goesting in, zoals de Belgen dat zo mooi kunnen zeggen. De Belgische ecommerce-markt is namelijk totaal anders dan die van ons of die van bijvoorbeeld Zweden, waar ik in mei nog was voor Meet Magento Sweden. Waar liggen de grootste kansen voor de Belgische ecommerce?

Eind mei was ik in Stockholm en raakte ik geïnspireerd door de meer dan 200 Magento merchants, ontwikkelaars, ecommerce-experts en partners die op het event aanwezig waren. Ik had dan ook hoge verwachtingen van de editie in Brussel op 26 en 27 september. En die zijn zeker waargemaakt! En dat komt heus niet alleen door de aanwezigheid van Belgische frieten en Belgisch bier…

Het event – waar niet alleen grote bedrijven als Bol.com en Google spraken, maar ook mijn collega Eelco een presentatie gaf over de kansen van de app-economie voor webwinkels – bood mij meer inzicht in de Belgische ecommerce-industrie, want die is momenteel érg interessant. Het heeft veel potentie – en is zelfs de sterkste groeier van Europa – en verschilt ook op een aantal punten wezenlijk van de ecommerce-branche in Nederland.

Belgen zijn meer trouw aan hun webwinkel
Zo blijken Belgische online shoppers veel minder gebruik te maken van vergelijkingssites dan shoppers in ons land. Dat vertelde Anke Vandenbussche, Business Development Manager E-commerce CCV België, eerder dit jaar. “Ik denk dat de reden hiervoor is dat Nederlanders over het algemeen prijsbewuster zijn dan Belgen. Belgen zijn meer trouw aan een merk en aan een product van een bepaald merk”, zo zei ze. En uit onderzoek van DPDGroup bleek dat 88 procent van de Belgen regelmatig in dezelfde webwinkels koopt! Dat is erg nuttige informatie mocht je met je online shop in België actief zijn of er juist willen lanceren.

Belgen lopen achter met user experience
Wil je met je webwinkel de concurrentie voor zijn, investeer dan in een gebruiksvriendelijke website. Belgische webshops lopen namelijk achter op het gebied van user experience, zo bleek uit het jaarlijkse State of the Internet-onderzoek van Akamai. Op het gebied van zaken als IPV6-adoptie en mobiele optimalisatie lopen Belgische retailers achter. En dat is dus waar jij punten kan scoren!

Ruimte voor groei in mcommerce
Bij onze zuiderburen kun je nog goed het verschil maken op het gebied van mcommerce. In 2016 kocht 21 procent van de online klanten ook via een smartphone of tablet. Uit data van GfK blijkt dat voor 16 procent van de Belgische consumenten, de mobiel snel de meest belangrijke shoppingtool wordt, een stijging van 2 procent in vergelijking met een jaar ervoor. De mobiel wordt met name gebruikt om prijzen te vergelijken, informatie over producten te verkrijgen, winkels te vinden en de aanwezigheid van producten in winkels te checken.

Volgens Dominique Michel, CEO van handelsfederatie Comeos, blijven de grootte van het scherm, het vertrouwen en de betaalproblemen de grootste barrières bij mobiel shoppen in België. Nu is een schermgrootte door jou niet aan te passen, maar jij kan wel je mobiele shop of shopping-app zo optimaliseren dat het vertrouwen van de klant groot blijft en hij zonder problemen zijn aankopen kan afrekenen. Tel uit je winst!

En mocht je nu wat uit het veld geslagen zijn door de vele berichten over hoge loonkosten in België en het feit dat nachtwerk nog steeds een heet hangijzer is, luister dan eens naar Dirk Lannoo, de vice-CEO van logistieke dienstverlener Katoen Natie. Die is namelijk van mening dat België het mekka van de e-commerce is, of dat in ieder geval kan worden. “Het is belangrijk dat we focussen op de sterktes van de ecommerce-sector in ons land: we liggen centraal tussen Londen, Amsterdam en Frankfurt. Internationale pakjesbedrijven zoals FedEx, DPD en DHL hebben belangrijke vestigingen in onze buurt, waardoor we bestellingen snel kunnen leveren bij klanten”, zo zegt hij terecht. “België is het Mekka van de e-commerce, of kan dat in ieder geval worden. Die boodschap zou de sector beter verspreiden, in plaats van doorlopend te wijzen op zwakkere punten.”

Belgen zijn over het algemeen niet zo zelfverzekerd als wij Nederlanders, maar als Belgische webwinkeliers nou net zo’n bravoure uitstralen als Lannoo, dan komt het zeker weten helemaal goed met de Belgische e-commerce!

Dewi Wassenaar

Dewi Wassenaar

Dewi is verantwoordelijk voor de Marketing & PR bij JMango360. JMango360 helpt webwinkeliers met het verhogen van mobiele conversie door Shopping Apps voor iedere webwinkelier simpel en betaalbaar te maken. Naast haar werkzaamheden bij JMango is Dewi Program Manager bij Meet Magento. Op Dutchento schrijft ze met name over m-commerce en Shopping Apps. Ze volgt m-commerce, Apps, fashion en lifestyle trends op de voet en is gek op stedentrips.
Dewi Wassenaar
© Copyright 2008 - 2018 Dutchento. Alle rechten voorbehouden.
Magento © Copyright Magento Inc.
Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Help Dutchento gave(re) dingen te doen!Ontvang exclusieve rewards!
+ +