Verslag van de Meet Magento Contribution Day 2017

mei
19
2017

Can’t read Dutch? Click here.

De Contribution Day is een nieuw event van Meet Magento en werd op 13 mei gehouden bij Seats2Meet in Utrecht. Op een Contribution Day is een core developer van Magento aanwezig om samen met hem Magento nog beter te maken. Het concept lijkt op een hackathon, maar nu kan je ook meewerken aan de core.

Guapa developer team tijdens MM17nl Contribution Day

Guapa aanwezig met praktisch het hele development team.

Magento had Igor Miniailo en Levgen Shakhsuvarov gestuurd als afgevaardigden om de aanwezige developers te helpen met Magento 2.

Zoals het hoort begonnen we de dag met koffie en de rest van het schema zag er zo uit:

09:00 – Ontvangst met koffie en thee
10:00 – Stemmen op ideeën en aan de beste ideeën wordt gewerkt.
10:30 – Tijd om te coden!
13:00 – Lunch
19:30 – Pizza en presentaties van het gemaakte werk
20:45 – Afsluitende woorden

Opening

Na het openingswoord en de praatjes van Sander Mangel, Guapa en het Magento Core team, zijn we gestart met het delen van de ideeën. Magento opende een speciaal project op hun GitHub voor deze Contribution Day. Enkele andere ideeën die voorbij kwamen waren:

  • Een admin toolbar aan de frontend, om makkelijk backend pagina’s te bereiken om het CMS, de product of catalogus paginas te editen.
  • Een custom optie bug die voorkwam als de prijs boven de € 1.000,- steeg.
  • Magento 2 Cloud Development
  • CDN mogelijkheden
  • Bulk importing

Na het delen van de ideen konden we allemaal iets kiezen om aan te werken. Igor Miniailo wees ons erop dat alle issues die ons vandaag toegewezen waren helpen met de release van Magento 2.2, aangezien dit struikelblokken waren voor die release. Dit triggerde mij om te werken aan een van de issues die voorkwam. Voor mij was dat Magento issue #9206. Omdat dit een usability feature betrof, waren er geen obstructies en konden we vrij te werk gaan. Om ongeveer 9u45 begon het coden dan echt. De developers namen plaats en elke tafel werkte aan zijn of haar eigen issue of feature. Dat was erg gaaf omdat we zo ook bij elkaar konden kijken tijdens een break om te zien waar de rest mee aan het werk was.

Als de Magento core code even teveel werd voor de ogen, of als je ergens vast liep, waren de core developers er om te helpen waar nodig. Dit was echt heel gaaf, aangezien zij het systeem van binnen en buiten kennen..maar goed, zij zijn dan ook de architects ;).

Hard aan het werk op de MM17nl Contribution Day

Rond 12u30 kwam de lunch binnen en namen we allemaal een heerlijk broodje. De voortgang werd besproken en iedereen kon elkaar laten weten hoe ver ze waren. Ik was zelf onder de indruk van het project van sommige collega’s die aan het werk waren aan een admin edit bar. Deze bar maakt het mogelijk om eenvoudig toegang te krijgen tot de backend locatie van de pagina waar je op bent. Je klikt op Edit Page in de toolbar en je bent meteen waar je wil zijn.

Er was ook een cool project dat je in staat stelde om een-voor-een command parameters in te voegen. Dit was met Magento 1 al mogelijk dankzij magerun, maar was nog niet beschikbaar voor Magento 2.

Een andere groep werkte aan een prive project voor Magento Cloud Development. Zij deden onderzoek naar het gebruik van een server om Magento sneller te draaien voor lokale development. In dit geval lieten ze hun PC denken dat de VPS die Magento draaide een lokale omgeving was. Dit kon een enorme winst zijn in de snelheid van de lokale development omgeving en nog veel meer.

Tussen het coden zelf en plan van aanpak bepalen, was er ook tijd voor een geintje, een goed gesprek en om te netwerken. Omdat de Contribution Day maar een dag is, is het moeilijk om grote delen werk af te krijgen, maar we waren erop gebrand om een pull request aan de core te doen. Dit af krijgen, betekende misschien een snellere release van Magento 2.2 :).

Dinner

5 uur, dus pizza tijd, het diner kwam vroeg vandaag. Seats2Meet leverde ons geweldige authentieke pizza’s en lekker stokbrood. Dit was ook het moment dat er een aantal biertjes op tafel kwamen voor de developers, erg fijn. Coden is altijd beter met een goed biertje.

Na het eten waren de biertjes nog steeds welkom en bleven we door coden. De tijd werd wel krapper en we wilden nou eenmaal opleveren. Voor het eind van de dag lukte dit ook, onze code maakte een pull request die (uiteindelijk) door de Travis test kwam. Ik wil hiervoor Jesse Gorter bedanken voor de samenwerking. Mijn andere collega Johan Spoelstra was ook klaar met zijn pull request voor de issue ACL not defined for Magento_Backend::web.

Vanwege de korte tijd die beschikbaar was, kon niet iedereen hun voortgang laten zien in een presentatie dus besloten we dat te skippen. Sowieso had iedereen elkaars werk al gezien gedurende de hele dag. Rond 20u00 liep de dag ten einde en het was een groot succes. Andere projecten hebben hun eigen repositories en die zijn niet allemaal beschikbaar, maar zodra ze klaar zijn weet ik zeker dat ze voorbij komen.

De conclusie is dus dat de Magento Contribution Day geweldig was. Ik heb een super dag gehad om te coden met de andere Magento dev’s vanuit heel Nederland en de Magento Core Architects die speciaal voor ons kwamen. Het feit dat zij er waren was geweldig en maakte echt een verschil met de andere hackathons. Ook een dankjewel voor de organisatie van MeetMagentoNL, jullie hebben het goed gedaan.

(Red: Vrij vertaald uit het Engels.)

Steven de Jong
Steven de Jong is Magento 2 Developer bij Guapa BV. Hij ontwikkeld voor relaties Magento Enterprise webshops. Samen met de andere developers en consultants van Guapa zorgt hij voor optimale resultaten voor relaties.
Steven de Jong
Steven de Jong
Steven de Jong
Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +