MageUnconference 2015

mrt
12
2015

Mage.Un.con·fer·ence (māj – ŭn – kŏn′fər-əns, -frəns)

  • Rond de 100 Magento developers en gebruikers komen samen om te discussieren en presenteren over Magento met BBQ en een vuurshow als afterparty.

De ontspannen en informele sfeer van een Magento User Group met het niveau van discussies, presentaties en aanwezigen van een Meet Magento zoals we die in Nederland hebben.

Bezoekers uit voornamelijk Duitsland maar ook Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en de UK kwamen net buiten Berlijn midden in het bos bij een voor de eerste Magento Unconference georganiseerd door Firegento.

En Experius was daar bij met het hele team om ideeën op te doen, te leren en de andere Magento developers te ontmoeten.

Pre party

Vrijdag om half 5 vertrok het Experius team naar Berlijn via een korte vlucht van Schiphol. ’s Avonds werd er een pre party georganiseerd door het Unconference team in café Lindenbräu in het Sony-Center. Bijpraten met collega developers uit verschillende landen onder het genot van een Duits biertje tot een uur of 12.

image03

Unconference dag 1

Hoe werkt een unconference?

In tegenstelling tot een normale conference is er geen vastgesteld programma. Iedereen bedenkt van te voren waar hij wat over wil horen of vertellen. ’s Ochtends mag iedereen op een formulier ideeën voor presentaties schrijven en krijgt iedere aanwezige 2 stemmen waarmee hij op een presentatie kan stemmen.
Om 11 uur wordt de uitslag bekend gemaakt en is het schema bekend.

image01

Met 3 tracks, vernoemd naar de oprichters van Magento, is het even puzzelen welke talks we bij willen wonen. Onderwerpen zijn onder andere over de backend (code), frontend (html e.d.) en een aantal niet-technisch als hoe een burnout te voorkomen of hoe belasting regels worden ingesteld.

Ik kies zelf om te starten met de talk over Burnouts, vervolgens Akineo PIM, Magento integreren met andere systemen als Typo3 en WordPress en als laatste Scaling Magento, over het gebruiken van Magento voor shops met 300.000+ producten.

Voorkom een Burnout

De presentatie werd geleid door David Manners. Hij heeft zelf een burnout gehad waar hij open over sprak. Na zijn verhaal deelden we ervaringen en werd er een lijst gemaakt van symptomen om het te herkennen en hoe het te voorkomen.

Top tips; lees een boek, ga sporten en hou werk en privé gescheiden.

Akineo PIM

Het beheren van product informatie in Magento is niet optimaal. Zeker bij een groot aantal artikelen, meerdere beheerders die mogelijk niet dezelfde rechten hebben en meerdere kanalen waar deze informatie heen moet.

Een PIM (Product Information Management) systeem maakt dit makkelijker. En Akeneo biedt een mooie eigen gehoste en gratis oplossing hiervoor naast een Enterprise Edition.

Joachim Adomeit en Sylvain Rayé gepresenteerden aan de hand van een case en live demo wat er allemaal mogelijk is met dit systeem en wat de uitdagingen zijn bij een integratie met Magento.

image02

Magento – Typo3 integratie

Een onderwerp waar ik zelf ervaring in heb dus ook wat aan kon bijdragen. De content management mogelijkheden van Magento zijn beperkt. Genoeg voor een gemiddelde shop maar niet genoeg wanneer er veel content met uitgebreide structuur moet worden toegevoegd. Daarnaast werken veel bedrijven al met een systeem als Typo3, WordPress of Joomla als ze hun webshop opzetten.

Al snel werd duidelijk dat iedere case zijn eigen uitdagingen en oplossingen vereist. Er zijn standaard oplossingen maar die zullen zeker niet in alle gevallen een sluitende oplossing bieden. Het was erg interessant om te horen hoe iedere developer zijn eigen ideeën heeft over de beste aanpak voor de integratie met ieder zijn voor- en nadelen.

Scaling Magento

Alhoewel Magento een mooi systeem ‘out-of-the-box’ is zijn er wat uitdagingen als een shop boven een X aantal producten komt met een hoog aantal bezoekers. Cache wordt traag, herindexeren neemt een eeuwigheid in en zo zijn er tal van andere lastige issues.

Met een onder andere mooie tips van Damian Luszczymak over hoe cache kan worden verbeterd. Geen plug and play oplossingen maar interessant inspiratie voor komende innovatie projecten om shops steeds stabieler te maken.

Afterparty

Na de talks tijd voor napraten met een drankje erbij. Om 8 uur beginnen we met een een indrukwekkende voorshow.

image00

Waarna de BBQ aangaat en we tot een uur of 12 napraten. Een mooie kans om iedereen beter te leren kennen onder het genot van een Oostenrijkse whiskey meegenomen door Anna Völkl en stroopwafels die ik standaard meeneem.

Al met al was het een mooie eerste Magento Unconference en ik kijk uit naar de volgende.

Sander Mangel
Coffee addict, lead Magento Developer @ FitForMe & freelance, Scifi fan and allround nerd | co-organizor of @MageStackDay
Sander Mangel
Sander Mangel
Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +