Magento Installeren in 5 stappen

mei
21
2012

Je hebt je keuze gemaakt en zo verstandig als je bent heb je gekozen om je webwinkel te bouwen met Magento. Maar hoe installeer je Magento eigenlijk? Sommige hosts maken gebruik van ‘application installers’, dit is voorgeïnstalleerde software die je met 1 druk op de knop een bepaalde applicatie (bijv. Magento) laat installeren. Wellicht is het handig even te checken

of je het via die weg kunt oplossen, dat scheelt namelijk heel veel tijd!

Heb je dat niet? Vrees maar niet, want dan help ik je graag stap voor stap met het installeren!

Wat je nodig hebt:
– computer met internettoegang (logisch)
– Magento webhosting
– een ftp client
– een beetje geduld ;)

Stap 1: Download de meest recente en stabiele versie van Magento.

Het is belangrijk om up to date te zijn, zo ook bij Magento! Elke versie brengt nieuwe beveiligingsupdates, verbetering van code en nieuwe functies met zich mee, dus waarom zou je het laten?

De meest recente versie kun je downloaden via:http://www.magentocommerce.com/download

Tip: Als je nog geen producten hebt om toe te voegen en/of gewoon even wil stoeien met Magento, dan is het handig om ook de ‘sample data’(test producten) te downloaden.

Stap 2: Maak een database en gebruiker aan.

Start je webbrowser en log in via DirectAdmin(of Cpanel). Deze vind je meestal op:
www.mijndomeinnaam.nl:2222 en in mijn geval op www.handleiding-magento.nl:2222
Het kan zijn dat dit bij jouw provider iets anders is, dat staat dan vermeld in de mail die je hebt gekregen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Wanneer je ingelogd bent krijg je het volgende (of een vergelijkbaar) scherm en druk je op ‘Create new Database’:

Vervolgens klik je in het nieuwe scherm op ‘Create new Database’ waarna je naar eigen keuze je nieuwe database en gebruiker een naam geeft: (vergeet deze niet ergens te noteren, deze heb je namelijk later nodig!)

*STAP2B: SAMPLE DATA UPLOADEN.

Mocht je de ‘sample data’ uit de vorige stap hebben gedownload, volg dan ook deze stap. Zo niet, kun je verder naar stap 3.

Nu de database voor de Magento installatie aangemaakt is kunnen we de sample data in gaan uploaden. Klik in het MySQL management waar je net ook was om de nieuwe database aan te maken op ‘PHPMyadmin’. Hier vul je gebruikersnaam en wachtwoord in die je van je hostingprovider hebt gekregen, niet hetgeen je net bij het aanmaken van je database hebt ingevuld. In de PHPMyadmin omgeving, klik je (links) op de zojuist aangemaakte database en daarna op ‘import’ (2e knop van rechtsboven):

Vervolgens druk je op ‘browse files’ (of iets in die geest) en ga je naar de locatie waar je de sample data hebt opgeslagen. Selecteer hier het .sql bestand en druk op ‘ok’. Als alles goed is gegaan krijg je een succesbericht met de vermelding hoeveel queries er zijn uitgevoerd! Dit betekent dat de sample data nu geïnstalleerd is en je later alleen nog maar de plaatjes hoeft toe te voegen, dit komt later aan bod ;-)

Stap 3: Magento uploaden naar je server.

Om de bestanden van je pc naar je server over te zetten, gebruiken we een ‘FTP client’. Zelf gebruik ik altijd FileZilla. Hoe een FTP client werkt lees je hier.

Open je FTP client en maak verbinding met jouw server. Het is de bedoeling dat de Magento files in de map ‘public_html’ terecht komen:

Ga naar de locatie waar je de Magento files hebt opgeslagen en open de map waarop staat ‘magento-het.nummer.vd.versie’ > vervolgens druk je op ‘magento’. Nu zie je een lijst met mappen en bestanden voor je, selecteer alles:

Als je alles hebt geselecteerd kun je het simpelweg je FTP client ernaast openen en het naar de public_html map slepen. Uiteraard kun je ook via de linkerkant van je FTP client naar de map opzoek gaan en het vanuit daar naar de rechterkant kopiëren, wat je zelf makkelijk vind!

Tijd voor een koffiepauze J – Door het grote aantal mappen en de structuur, duurt het bijna 2 uur voordat alles is gekopieerd. Ook kun je natuurlijk alvast even een kijkje nemen bij de vele design opties en informatie die ik hier schreef <LINK>!

Stap 4: Bestandsrechten toewijzen.

Goed. Nu alles veilig aan de andere kant is aangekomen, is het tijd om bepaalde mappen schrijfbaar te maken door ze de permissie ‘777’ te geven, ofwel schrijfbaar te maken:

De mappen (en al hun onderliggende mappen) die deze permissie moeten krijgen zijn:
/lib
/media
/var

Stap 5: Magento installeren.

Ga naar het domein waar je Magento naar toe hebt gekopieerd. Als het goed is, is dit je standaard URL: http://www.mijndomeinnaam.nl/.

  1. Ga akkoord met de terms and conditions
  2. Kies NederlandsGTM voor tijdzone en Euro voor currency
  3. De meest tricky pagina, maar niet moeilijk om in te vullen. Vul gewoon jouwdatabasenaam en password uit stap 2 in op de juiste plek.
  4. Maak een admin account aan door persoonlijke gegeven in te voeren.
  5. Bewaar de encryption code in een txt bestand of maak er een printscreen van!

Dit is een herpublicatie van het artikel dat Nick eerder plaatste op zijn site http://handleiding-magento.nl/.

Nick Bijl
Hi, ik ben Nick :-) Online ondernemer, blogger en meest van alles – internet marketing verslaafde. Via mijn "Magento Handleiding" website leer ik startende webwinkeliers de basis om aan de slag te kunnen met Magento. Op mijn andere blog "Klantpasta.nl" schrijf ik over het aantrekken van klanten voor online ondernemers. Offline ben ik voetbalfan en gek op pittig eten en pannenkoeken!
Nick Bijl

Laatste posts van Nick Bijl (bekijk alle posts)

Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +