Magento hosting, waar?

mei
7
2012

Afhankelijk van het soort shop dat je van plan bent te gaan bouwen, zijn er verschillende opties. Uiteraard zijn verschillende factoren van belang en het is aan jou om te bepalen wat je belangrijkst vind! In deze post zal ik proberen aan de hand van een aantal persoonlijke ervaringen en positieve verhalen van anderen je te helpen met het maken van de juiste keuze.

In welke groep hoor ik thuis?

Om het overzichtelijk te houden heb ik een aantal groepen naar gebruik ingedeeld. Dit brengt ons tot het volgende lijstje:

  • Recreatief: Je bent nieuwsgierig en wilt graag kijken of de webwinkelbusiness ook iets voor jou is.
  • Kleinschalig: Je hebt al concrete plannen maar bent van plan het langzaam uit te bouwen en met een klein assortiment te beginnen.
  • Midrange: Je bent van plan met een redelijk groot assortiment van start te gaan en je verwacht ook redelijke traffic naar je site (omdat je gaat adverteren o.i.d.).
  • Big: Je hebt grootste plannen, een flink budget, een ruim assortiment en je bent van plan vanaf het begin veel traffic naar je site toe te trekken.

Zoals de rangorde al doet vermoeden, hebben de verschillende groepen ook een heel verschillend prijskaartje. Voordat ik de groepen individueel beter ga toelichten, wil ik ook nog even wat meer algemene dingen kwijt over hosting.

Voel je vooral geroepen om alleen de stukken te lezen die voor jou interessant zijn!

Algemeen

Er zijn heel veel verschillende hostingproviders. Er zijn daarom ook hele grote verschillen in prijzen. Waar betaal je nu eigenlijk voor?

Je kunt je website al voor een paar euro per maand laten hosten, maar ook voor een enkele honderden euro’s per maand. Het grootste verschil zit hem in de service en de bereikbaarheid van de provider (personeel kost geld, goed personeel nog meer) en daarnaast van het soort server waar je website op komt te staan. Sommige providers gooien vele tientallen (zo niet veel meer) websites op dezelfde server waardoor deze wel eens behoorlijk traag kan worden. Heb je hoge eisen kun je echter een (virtual)dedicated server huren. Deze wordt dan uitsluitend gebruikt voor jouw website. Ook hierin zit een enorm prijsverschil. Een ander belangrijk punt is natuurlijk de  ’uptime’ van je winkel. Welke garantie biedt de provider? Stel je provider X biedt jou 98% uptime. Prima score zou je zeggen. Maar bedenk echter dat een jaar 365 dagen heeft en dat 2% daarvan 7,3 dagen is. Dit betekent dat je website zomaar een week lang per jaar uit productie kan zijn. Nu zal het meestal niet voorkomen dat dit opeenvolgende dagen zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Stel je eens voor dat een van de giganten als Bol zomaar een dag uit de lucht is en wat voor omzet daarmee verloren gaat.

Long story short: Hoe groter je business, hoe hoger de eisen en daarmee ook de prijs per maand. Wat je nodig hebt is voor iedereen verschillend. Als je heel langzaam begint, kan een dagje uit de lucht waarschijnlijk helemaal geen kwaad. Ben je groot, dan wel.

Recreatief

Als je nog een beetje zoekende bent naar de juiste branche en producten om te gaan verkopen, maar graag ervaring op wil doen. Of gewoon een plek nodig hebt om Magento goed te kunnen testen en deze bijvoorbeeld ook aan anderen wilt, kunnen laten zien. Of misschien wil je puur uit interesse of als hobby een kleine eigen winkel opzetten. In al deze gevallen behoor je in dit geval tot de ‘recreatie groep’.

Minimale eisen en kosten, maar wel voldoende om Magento fatsoenlijk te kunnen draaien. Geen uitgebreide service en helpdesk, gewoon het broodnodige. In dit geval kunt je het beste kiezen voor voordelige hosting.

Uit persoonlijke ervaring kan ik je echt aanraden een pakket bij 1eurohosting te bestellen. De krent die ik was, wilde ik graag geld uitsparen. Vooral omdat ik nog geen idee had of het überhaupt ging werken en of het iets was wat ik wilde blijven doen. In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen over Magento en goedkope hosting, was ik zeer aangenaam verrast. Voor niet veel eisende beginners, werkt het prima! Nooit last gehad met downtime of grote snelheidsproblemen. Wel moet je even goed kijken naar de schijfruimte bij de verschillende pakketten. Afhankelijk van wat je van plan bent op je site (video’s, veel foto’s of misschien wel een blog of demo/extra site) kan het handig zijn om voor een groter pakket te kiezen! :)

Kleinschalig

Voor iedereen die zichzelf niet helemaal kan vinden in het recreatieve gedeelte en toch wel een serieus plan heeft om van iets klein iets groots te gaan maken, deze categorie. Ik verwacht dat dit samen met recreatief de grootste groep onder de lezers hier is.

Voor deze groep wordt de ‘uptime’ en de service en bereikbaarheid van de hostingprovider al van groter belang. Ze moeten goed bereikbaar zijn en een over een behoorlijke uptime beschikken. Wij hebben zelf ook 1 van onze websites bij YourHosting ondergebracht en daar hebben wij zeker geen spijt van. Toen ik in het begin last had met wat instellingen van de server, heb ik contact gezocht en werd ik vrijwel direct via mail geholpen. Dit is precies wat je wil op zo’n moment. Daarnaast hebben wij over de uptime ook geen klagen. Onze site is denk ik 1 keer de lucht uit geweest voor wat server onderhoud, maar dit werd keurig ‘s nachts gedaan en de site was de volgende morgen gewoon weer bereikbaar. YourHosting is wat mij betreft dan ook een prima partij voor de startende webwinkeliers! Mijn advies: neem een ‘Lite Pakket’. Deze biedt veel meer dan de andere personal hosting pakketten en het jaarlijkse bedrag komt neer op nog geen €130,-. Een zeer betaalbare investering lijkt me!

Midrange

Zoals ik eerder al zei: je bent van plan te starten of heel snel uit te breiden naar een groot assortiment. Ook voor deze hosting kun je prima bij YourHosting uit de voeten. Je kunt bij deze club namelijk ook professional hosting kiezen. Dit geeft je nog meer ruimte en opties en is uiteraard heel simpel te upgraden. Professional hosting is voor sites met erg veel bezoekers per maand. Waar ik zelf geen ervaring mee heb, maar wel goede verhalen over heb gehoord, zijn Byte, Hipex en Skyberate.

Big

Ik denk dat het toelichten van deze categorie vrij zinloos is. Als je zo groot bent dan ben je waarschijnlijk ook niet van plan zelf je shop te gaan bouwen. Het enige dat ik hierover kan zeggen is dat de meeste grote shops worden gehost op volledig geoptimaliseerde dedicated servers. Er zijn tal van opties beschikbaar. Ik raad je aan even wat te Google’n.

Al met al komt het op de volgende vraag: Wat verwacht je van jouw shop de komende maanden? Als je echt nog geen idee hebt, kies alsjeblieft voor een van de eerste opties. Ik weet dat veel mensen het zullen tegenspreken en vooral als het op Magento aankomt, specialistische hosting aanraden maar voor veel mensen is dat gewoon niet te doen. Het komt vaak voor dat je de eerste maanden niks verkoopt en als je dan elke maand €40+ moet betalen aan hosting zinkt de moed je al gauw in de schoenen! Zodra je merkt dat het de goede kant op gaat, kun je altijd upgraden ;)

Succes!

Dit is een herpublicatie van het artikel dat Nick eerder plaatste op zijn site http://handleiding-magento.nl/.

Nick Bijl
Hi, ik ben Nick :-) Online ondernemer, blogger en meest van alles – internet marketing verslaafde. Via mijn "Magento Handleiding" website leer ik startende webwinkeliers de basis om aan de slag te kunnen met Magento. Op mijn andere blog "Klantpasta.nl" schrijf ik over het aantrekken van klanten voor online ondernemers. Offline ben ik voetbalfan en gek op pittig eten en pannenkoeken!
Nick Bijl

Laatste posts van Nick Bijl (bekijk alle posts)

Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +