link rel Canonical, Next en Prev

mei
1
2012
Magento rel_next rel_prev or view-all

Magento rel_next rel_prev or view-all

Gebruik rel=”next”/rel=”prev” in je Magento catalogusweergave om de zoekmachines de relatie van gepagineerde inhoud te tonen. Of kun je toch beter de optie view-all implementeren als canonical URL? In deze blogpost laat ik zien waar je de informatie vandaan haalt om zelf aan de slag te gaan, maar ben ik ook benieuwd hoe jij dit voor jouw Magento installatie opgelost hebt.

Recentelijk werd op Inchoo.net een blogpost geschreven overhoe je rel=”next” / rel=”prev” implementeert op Magento catalogusweergave bestaande uit meerdere pagina’s. De oplossing die ze bieden, had ik al eerder voorbij zien komen op StackOverflow.com – Magento: Put “product-list pager”block in <head>. In beide oplossingen gaat het om een override op een .phtml bestand in jouw theme van jouw Magento installatie. Het zou toch mooi zijn als er een extensie was die dit voor je kon verwerken. Ik werd daarom ook blij om op Inchoo.net de comment van Drew Hunter te lezen. Hij heeft een Magento module geschreven die rel=”prev” / rel=”next” toevoegt aan de catalogusweergave. Deze module “Magento SEO Pagination” is te downloaden vanaf Github.

Goed nieuws en dat moet gemeld worden aan al onze Byte klanten middels een leuke blogpost. Dus nog even verdiepen in de stof om juiste argumentatie en verwijzingen te gebruiken en de blogpost online zetten. Hoe moeilijk kan het zijn?!

Wel moeilijk dus, want de wereld kent vele SEO specialisten met evenzoveel adviezen. Op de Blogpost van Google Webmaster Central (googlewebmastercentral.blogspot.com) staan twee interessante blogposts:

Beide artikelen zijn gepubliceerd op 15 september 2011 5 uur in de ochtend. Net zoals rel=”canonical” een hulpmiddel is tegen duplicate content, kan rel=”next” / rel=”prev” ingezet worden om de relatie tussen verschillende pagina’s in een serie van pagina’s aan te geven. Met deze rel links verwijs je, bijvoorbeeld in een Magento catalogusweergave, op pagina 2 naar pagina 1 en 3. Op die manier geef je de zoekmachine hints welke pagina’s relatie hebben met deze pagina. Je kunt overwegen om deze techniek toe te passen en dan verwijs ik graag naar de module “Magento SEO Pagination” welke te downloaden is vanaf Github.

De tweede blogpost beschrijft de techniek met canonical link view-all. Het is met Magento mogelijk om op de aantal weer te geven artikelen op één pagina van de catalogusweergave in te stellen. Via Magento backend Systeem >> Configuratie >> Catalogus >> Catalogus >> Front-end is dit in te stellen bij Products per Page on Grid Allowed Values en Products per Page on List Allowed Values. Bij de optie Allow All Products per Page is aan te geven of je toe wil staan dat alle producten getoond worden. Een erg handige optie voor bezoekers die niet van klikken houden. De dropdownlijst met daarin het aantal te tonen artikelen op de catalogusweergave zal dan uitgebreid worden met de optie all. De weblink zal dan uitgebreid worden met limit=all. Door deze link te gebruiken als canonical url hebben de zoekmachines direct alle informatie van de betreffende catalogus tot hun beschikking bij het indexeren van je website.

Maar… het instellen van het aantal te tonen artikelen op één pagina is niet alleen esthetisch. Vaak wordt het aantal te tonen artikelen op één pagina ook beperkt omwille de inlaadtijd van de pagina. Des te meer producten je wil tonen, des te meer teksten maar vooral ook plaatjes er in één keer binnengehaald moeten worden. En dit kan veel tijd kosten. Je zult er dus mee moeten gaan testen.

Uiteindelijk zijn er een drietal opties:

  1. Je doet niets en laat alles voor wat het is: Gepagineerde inhoud is niet iets nieuws op het web en de zoekmachines zullen ernaar blijven streven om zoekers het beste resultaat te geven, ongeacht de pagina rel=”next” / rel=”prev” HTML-opmaak-of het ontbreken daarvan. Het helpt de zoekmachines om beter je website te indexeren en de zoekers de meest relevante informatie (meestal pagina 1 van je catalogusweergave) te tonen.
  2. Je implementeert view-all als canonical URL
  3. Je implementeert rel=”next”/rel=”prev” om op die manier bij Google de relatie van gepagineerde inhoud aan te geven.

Er zijn dus meerdere wegen naar Rome en welke weg jij kiest hangt af van jouw wensen. Ik ben benieuwd naar jouw implementatie en de reden waarom je daarvoor gekozen hebt.

ps.1 – Het verwerken van rel=”next”/rel=”prev” of view-all vereist technische kennis van Magento.
ps.2 – De implementatie rel=”next”/rel=”prev” door Bing wijkt iets af dan de manier waarop Google dit doet. Lees de blogpost Implementing Markup For Paginated And Sequenced Content op de Bing community.

Dit is een herpublicatie van het artikel op Byte.nl.

Hans Kuijpers
Hans Kuijpers is bekend met Magento sinds versie 1.3.x en heeft zijn eigen webdeveloper bedrijf HKweb. Voorheen was hij parttime werkzaam voor KPN, 2Value, Yireo, en Jira ICT. Als docent verzorgde hij via Jira ICT diverse Joomla! en Magento opleidingen. Daarnaast werkt hij momenteel voor Byte Internet aan diverse frontend optimalisaties. Op dinsdagen en woensdag is hij met regelmaat te vinden in Seats2Meet073. Naast het verleiden op internet is CSS zijn grootste hobby.
Hans Kuijpers
Hans Kuijpers
Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +