Hackathon een must voor developers

mei
24
2016

“De opkomst van de Hackathon was goed met maar liefst 45 man. Leuke groepjes en leuke mensen, er zit buiten het hacken om, natuurlijk ook een sociaal element aan. Dus het overleggen en samen dingen leren, daar worden we allemaal wijzer van. Het was een super coole dag!” Aldus Danny Verkade, verantwoordelijk voor het organiseren van de Hackathon.

Op 14 mei 2016 was de derde editie van de Hackathon. Omdat wij benieuwd zijn wat er precies tijdens deze dag gebeurt, hebben we Danny het hemd van het lijf getrokken. Danny werkt als directeur bij internetbureau Cream. Dit jaar was hij verantwoordelijk voor het organiseren van de Hackathon en de party.

26935051222_50f5d4ffd4_k

Als wij Danny vragen wat het doel van de Hackathon is, vertelt hij enthousiast: “tijdens een Hackathon komen een aantal ontwikkelaars bij elkaar. Die gaan een of meerdere dagen aan verschillende projecten werken, om zo op het einde van de Hackathon een werkend prototype op te leveren. Het doel daarvan is om de hele Magento community daarmee verder te helpen en te verbeteren. Het is vooral voor ontwikkelaars interessant, want die gaan echt daadwerkelijk bij elkaar zitten en de zaken bouwen. Dan kunnen ze zowel ontwikkelaars zijn voor de backend, het programmeren, maar ook aan de voorkant.”

Van te voren werd een druk programma beloofd vol met developen onder het genot van een hapje en een drankje. Danny beaamt dit en vertelt hoe de dag eruit zag: “We begonnen rond 09.00 uur. In totaal hadden we 45 aanmeldingen en die mensen zijn ook allemaal daadwerkelijk gekomen. Vervolgens na wat koffie en thee, zijn we wat ideeën gaan sparren en werden op geschreven. Toen alle ideeën er eenmaal stonden, kon elke ontwikkelaar twee stemmen uitbrengen. Er kon gestemd worden wat een goed idee was en waar ze aan zouden willen werken. Nadat die stemmen waren uitgebracht, werden groepjes gevormd van vier, vijf of zes personen. Die zijn bij elkaar gaan zitten en hebben het idee verder uitgewerkt en vervolgens zijn ze gaan ontwikkelen. Nadat we geluncht hadden, hard geprogrammeerd hadden, en ook nog een pizza buffet hadden gehad, zijn we rond 19:30 uur de resultaten aan elkaar gaan presenteren. Er kwam iemand van een groepje die zijn laptop aansloot op een beamer en die liet zien wat er gemaakt was en wat het resultaat was van die dag.”

26425755033_f697dd337d_k

Klinkt allemaal erg goed als je het ons vraagt. We zijn dan ook vooral benieuwd wat er tijdens een dag dan wel niet gemaakt kan worden door de ontwikkelaars. Danny is zelf ook te spreken over de resultaten aan het eind van de dag: “Wat door een groepje gemaakt was en heel cool was, was een start van een developer tool bar. Dat is voor ontwikkelaars, zodat bepaalde informatie tijdens het ontwikkelen wordt getoond. Op die manier kan de ontwikkelaar snel een fout herkennen of andere zaken. Dat was een veel gevraagde functionaliteit, dus daar staat nu een basisfunctie van. Het is dan aan andere mensen om daar op door te gaan en te zorgen dat er meer informatie zichtbaar is in die toolbar. Ook is er een versie gemaakt van een one-step-checkout. Waar Magento over het algemeen verschillende stappen kent om af te rekenen, hebben de ontwikkelaars ervoor gezorgd dat je een pagina hebt, waarbij je al gegevens invult. Dus zowel je adresgegevens, je betaalgegevens en je verzendgegevens worden op dezelfde pagina ingevuld. Wij zien over het algemeen dat door een one-step-checkout de conversie verhoogd wordt, omdat mensen niet verschillende stappen hoeven te doorlopen. Daardoor zijn er minder afhaak momenten. En daar is dus een prototype van gemaakt. Wat ook wel heel leuk was, was een front-end editor. Dus dan zit je in de site en dan tik je een bepaald blok of vak aan en dan kan je echt op dat moment dat stukje van de website wijzigen en weer opslaan. En dat wordt dan vervolgens getoond. Dus dan hoef je niet via de achterkant van Magento het item helemaal op te zoeken, maar tik je ‘m gewoon aan aan de voorkant en kun je ‘m ter plekke wijzigen.”

“Dat is ook het mooie resultaat van de Hackathon” zegt Danny. “Mensen die allemaal op hun vrije dag naar een Hackathon toe komen om dingen te maken, om van elkaar te leren en jezelf verder te ontwikkelen. Dat vind ik heel cool om te zien.”


In de video hierboven een sfeerimpressie van de Hackathon. Volgend jaar zullen we weer een Hackathon organiseren. We houden  jullie natuurlijk snel op de hoogte wanneer deze dag plaats gaat vinden!

Nadja van Dijk

Nadja van Dijk

Nadja is online redactiecoördinator bij Dutchento. Dit houdt in dat zij content voor de website bedenkt, creëert en schrijft, maar ook aangeleverde content op het juiste moment en op de juiste plek online zet. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de social media, nieuwsbrieven en is zij het contactpersoon voor bedrijven en particulieren. Tevens is Nadja medeverantwoordelijk voor de communicatie & marketing rondom Meet Magento Nederland.
Nadja van Dijk
Nadja van Dijk
Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +