Haal meer uit uw Magento zoekmachine

mrt
2
2015

 

Magento is een van de meest populaire e-commerce platformen. Hoewel Magento bekend staat om de gebruiksvriendelijkheid zijn er toch nog wat onderdelen die geoptimaliseerd kunnen worden. Een van de punten waar gebruikers vaak tegen aanlopen zijn de tegenvallende resultaten van de zoekfunctie in Magento. Het komt regelmatig voor dat de inhoud van blog-berichten niet worden opgenomen in de zoekresultaten omdat de zoekfunctie enkel de catalogus doorzoekt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de standaard zoekfunctionaliteit te verbeteren en zijn er extensies beschikbaar die de zoekresultaten verbeteren.

In de basis gebruikt Magento drie manieren van zoeken. De drie manieren worden onderscheiden in de manier waarop Magento de zoekresultaten weergeeft en hoe het tot deze resultaten komt. De drie zoekmanieren heten like, fulltext en combine. U kunt de optie voor deze instelling vinden bij Systeem -> Configuratie -> Catalogus -> Catalogus doorzoeken
.

Like
Wanneer u kiest voor de zoekinstelling like wordt de zoekindex uit losse woorden opgemaakt. Hierbij gebruikt Magento een of/of structuur. Dit betekent dat wanneer een zoekfunctie uit meerdere woorden bestaat, resultaten getriggerd kunnen worden wanneer slecht één van de woorden voorkomt. Er wordt helaas geen relevantie aan de resultaten meegeven waardoor de gewenste resultaten soms onder aan staan.

Fulltext
Bij het zoektype fulltext wordt de zoekindex gebaseerd op hele zinnen en de zoekresultaten worden op relevantie gesorteerd. Dit betekent dat wanneer een zoekfunctie uit meerdere woorden bestaat en de woorden achter elkaar in een zoekresultaat worden gevonden deze hoger in de resultatenlijst komen te staan dan wanneer de woorden elders in de zin voorkomen. Het grote nadeel van deze manier van zoeken is dat de woorden exact overeen moeten komen met de woorden die in de zoekresultaten staan.

Combine
Dit zoektype is de combinatie tussen de twee bovengenoemde. In dit geval voert Magento eerst een fulltext-zoekopdracht uit en daarna een like-zoekopdracht. Hierdoor krijgen de resultaten die door de fulltext meegenomen worden wel een relevantie en diegene die door de like worden meegenomen niet.

Het is daarom aan te raden om goed na te gaan hoe uw gebruikers de zoekfunctie gebruiken. U kunt in de backend van Magento (Catalogus -> Zoektermen) precies zien welke zoektermen er worden gebruikt en hoe vaak ze worden gebruikt. Bepaal daarnaast welke attributen doorzocht moeten worden voor een zoekopdracht. Merk en productnaam kunnen bijvoorbeeld goede attributen zijn om te doorzoeken. Bij het aanmaken van attributen kunt u bij de eigenschappen ‘Gebruik in Snel zoeken’ op ja zetten. U kunt de eigenschappen van de attributen naderhand ook aanpassen in de backend via Catalogus -> Attributen -> Beheer Attributen.

Bovendien is het aan te raden om synoniemen aan te maken voor de zoektermen die vaker worden gebruikt maar die geen resultaten opleveren. Magento zoekt dan niet enkel op het specifieke woord dat is ingevoerd maar ook op het synoniem. De bezoeker krijgt hierdoor relevante zoekresultaten te zien ondanks dat de zoekterm niet precies overeenkomt.

Wilt u meer tips om de zoekfunctie van Magento te optimaliseren en wilt u weten hoe u met extenties de zoekmachine in Magento Enterprise en Community kan verbeteren, lees dan ons volledige blog.

Marcel de Koning
Marcel de Koning is als gecertificeerde Magento e-commerce developer bij Guapa Media verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van nieuwe e-commerce projecten. Met zijn passie voor e-commerce weet hij de wensen van relaties te vertalen in een goedwerkend e-commerce platform.
Marcel de Koning
Marcel de Koning
Marcel de Koning
Marcel de Koning

Laatste posts van Marcel de Koning (bekijk alle posts)

Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +