Haal meer uit je Magento webshop!

aug
9
2017

Heb jij een webshop op Magento draaien? Good job! In Nederland zijn er ruim 150.000 shops die op deze open source software draaien. En niet voor niets, want Magento heeft vele voordelen. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dus hebben we een checklist voor je opgesteld om nog meer uit je Magento webshop te kunnen halen, zodat je boven de rest kunt uitsteken!

Een webshop die bij jou past

Als je gebruik maakt van Magento, kun je gebruikmaken van extensies. Deze worden constant aangeboden, waardoor je jouw webshop van steeds meer opties kunt voorzien. Denk bijvoorbeeld aan features als het vergroten van de productfoto’s, zodat je de
bezoekers van betere informatie kunt voorzien. Of wat dacht je van de koppeling met Google Analytics! Deze statistieken zijn ontzettend waardevol, omdat je precies kunt zien wanneer bezoekers bijvoorbeeld afhaken. Speel hier slim op in en je zult zien dat je omzet weer wordt verhoogd.

Voordelen van Magento

Vanwege de enorm uitgebreide zee aan extensies, kun je jouw webshop precies inrichten zoals je zelf wilt. Dat betekent dat jouw Magento-shop heel anders kan zijn dan een andere Magento-shop. Ideaal, want op die manier val je juist op in de duizenden webshops die Nederland rijk is. Bovendien wordt Magento geroemd om zijn conversie en zoekmachine optimalisatie. Een belangrijke reden voor grote spelers op de markt om ook voor Magento te kiezen.

Maar daar stopt het niet. Er zijn nog veel meer voordelen te noemen voor dit open source systeem.
We zetten er een aantal voor je op een rij:

 • Open source (gratis).
 • Honderden plugins zodat je jouw webshop aan jouw wensen kunt laten voldoen.
 • Honderden templates waaruit je kunt kiezen, bovendien zijn deze veelal qua kleurstelling aan te passen aan je eigen huisstijl.
 • Grote community voor vragen en iedereen is ontzettend enthousiast om jou te helpen!
 • Zoekmachinevriendelijk, superbelangrijk voor de online vindbaarheid.
 • Nederlandse vertaling (toch wel handig…)
 • Meerdere webshops vanuit één installatie (gezamenlijk voorraadbeheer) mogelijk.
 • Compleet in te richten voor de Nederlandse markt.
 • Ook prima voor het buitenland (binnen één installatie mogelijk).
 • Goede statistieken.
 • Nadelen van Magento

Klinkt goed, toch! Daarom zijn wij ook zo weg van Magento. Je kunt er ontzettend veel mee.
En het mooiste is dat je met dit systeem niet alleen een webshop bouwt, maar ook meteen rekening houdt met het marketing technische gedeelte, zoals de vindbaarheid van je webshop. Maar eerlijk is eerlijk, er hangen ook wel een aantal nadelen/verbeterpunten aan Magento:

 • Snelheid/laadtijd blijft iets achter.
 • Je hebt best wel wat technische kunde nodig om een webwinkel op maat te maken, waardoor je vaak iemand moet inhuren. Dit is veelal een dure aangelegenheid (hoewel; je moet eerst investeren om daarna geld te kunnen maken).
 • Open source betekent ook er geregeld updates zijn en je dus regelmatig dient up te
  daten.

Checklist voor betere prestaties van jouw webshop

Elke webshopeigenaar wil meer uit zijn/haar webshop halen. Daarom hebben we een korte checklist voor je samengesteld, zodat je jouw Magento-webshop nog beter kunt laten presteren. Gebruik de checklist en ervaar zelf de verbeteringen!

SEO – Search Engine Optimization

Misschien denk je: ‘Ja, dat weten we nu wel’. Maar we kunnen er niet genoeg op hameren! SEO is het sleutelwoord voor online vindbaarheid. Je kunt nog zo’n mooie shop met exclusieve producten hebben, maar als niemand jouw webshop vindt, zal je nooit omzet draaien. Zorg dus dat je een template gebruikt die SEO-proof is en zorg dat de SEO settings in de backoffice zijn ingesteld. Je websitebouwer kan je daarmee helpen en anders is Google jouw raadgever. Daarnaast zorg je natuurlijk voor SEO-teksten bij de producten en zorg je continu voor nieuwe content, zoals in een blog.

Snellere laadtijd

Zoals we al eerder bij de ‘nadelen’ van Magento schreven, is snelheid niet het sterkste punt van het open source systeem. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen. Als je onderstaande tips gebruikt, kun je voor 80% verbetering in de laadsnelheid zorgen.

 • Zet de PHP compiler aan.
 • Gebruik een goede webhost, die Magento ondersteunt.
 • Installeer FPC.
 • Optimaliseer alle afbeeldingen.
 • Gebruik de Flat Catalog in je configuratie.

Het begint bij Magento…

Wanneer je dit artikel volledig hebt gelezen, kun je er niet omheen: het begint bij Magento. Dit open source systeem is zo flexibel en uitgebreid, dat je hiermee een hele mooie, goedlopende webshop kunt bouwen. Echter, je moet jezelf wel de tijd gunnen om met Magento te kunnen bouwen of je moet willen investeren in een professionele externe partij, die vervolgens jouw droomwebshop op basis van Magento bouwt.

Ben je nog niet helemaal zeker over Magento? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen via Dutchento.org en/of Dutchento Slack. Onze Dutchento Experts informeren je graag!

Jessica Henneman
Jessica Henneman is SMP / SCP en Product Owner bij SBS Broadcasting. Heeft een passie voor (online) marketing en is gespecisliseerd in zoekmachinemarketing (SEO), zoekmachine adverteren (SEA), socialmediamarketing (SMM), e-mailmarketing (EMM) en conversie- optimalisatie (CRO). Met Dutchento ondersteunt zij het Magento developers en – gebruikers met strategie en advies. Verder is zij betrokken bij vele initiatieven van ondernemers in Nederland.
Jessica Henneman

Laatste posts van Jessica Henneman (bekijk alle posts)

Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +