Haal meer rendement uit je webshop met actief productbeheer

mrt
2
2017

Als webshop-eigenaar wil je natuurlijk zoveel mogelijk producten verkopen. Dat doe je met een mooie website waar je al je producten aanbiedt. Om bezoekers naar je site te trekken heb je daarom veel aandacht besteed aan de vindbaarheid van je webshop. Want als je beter gevonden wordt, trek je meer bezoekers en ga je dus ook meer verkopen. Vaak beperkt de optimalisatieslag van de website zich tot het deel waar uitleg wordt gegeven over wat voor soort producten er worden verkocht en wat deze webshop beter maakt dan andere vergelijkbare aanbieders. Het optimaliseren voor betere online vindbaarheid van de producten zelf wordt vergeten. Er is vaak geen tijd voor of het wordt te duur gevonden. Als webshop-eigenaar mis je daarmee een belangrijke kans om meer verkopen te realiseren.

In dit blog willen we je laten zien dat de voordelen van SEO voor je productpagina’s groot zijn en dat de veel gehoorde nadelen best meevallen. Het mooie is dat je er direct mee kan beginnen en gelijk resultaat kunt boeken.

Belang van beter gevonden worden met je product

De customer journey van de klant die op zoek is naar een bepaald product, is complex. We beperken ons in dit blog tot bezoekers die via organisch zoeken naar de website komen en laten betaalde zoekresultaten buiten beschouwing. Vanuit dat perspectief zien we dat consumenten die een specifiek product willen aanschaffen, in Google gaan zoeken op productnaam of type. De meeste bezoekers zullen dus niet eerst naar jouw webshop gaan en daar het product zoeken. Als je als webshop top of mind bij je (potentiële) klanten wilt zijn, heb je namelijk een grote naamsbekendheid nodig zoals Bol.com of Coolblue hebben. In de meeste gevallen zullen jouw potentiële klanten dus gaan zoeken in Google. De zoekresultaten die ze krijgen zijn over het algemeen erg saai. Het zijn voornamelijk standaard productomschrijvingen die producenten meegegeven aan hun product. En hier ligt je kans. Heeft jouw product een unieke omschrijving en foto waarin ook de juiste zoekwoorden zijn verwerkt? Dan val je direct op. Als het product vanuit een behoefte van de klant wordt omschreven, komt het persoonlijker over maar ook zoekmachines zullen dit hoger waarderen. Het gaat in de eerste plaats om relevantie en niet om het tevredenstellen van een zoekmachine. Door goed aan te sluiten bij de vraag of het probleem van de klant dat hij met het product wil oplossen, verhoog je de relevantie en de vindbaarheid van jouw webshop. Je kunt immers hierdoor ook mensen bereiken die nog niet weten welk product ze specifiek willen, maar wel weten waarvoor ze het product nodig hebben. De kans dat de klant voor jou kiest, wordt groter.

Jouw resultaat: meer omzet. Doordat je uniek bent in de presentatie van jouw product val je op en krijg je meer vertrouwen van de klant. De combinatie zorgt ervoor dat ze sneller voor jou kiezen.

Gebrek aan SEO-kennis en capaciteit zijn op te lossen

Veel gehoorde redenen waarom productpagina’s niet worden geoptimaliseerd voor zoekmachines zijn gebrek aan tijd en het ontbreken van kennis. Ook wordt vaak gedacht dat het duur is om unieke teksten te maken. Soms is de SEO kennis binnen de organisatie beperkt aanwezig of ontbreekt het aan de ervaring om het zelf toe te passen. Als er dan teksten gemaakt moeten worden vanuit SEO perspectief voor de producten, dan zal een medewerker er lang(er) over doen omdat er weinig kennis van en ervaring is. In die gevallen kan het interessant zijn om een partij te zoeken die je kan helpen. De kosten zijn dan lager; de expert is sneller en de kwaliteit zal hoger zijn omdat het zijn dagelijkse werk is. Een externe oplossing kan dus zowel het kennis als capaciteitsprobleem oplossen. De investering wordt uiteindelijk makkelijk terugverdiend, doordat jouw producten met hun unieke omschrijvingen tot meer verkopen leiden.

Handmatig of geautomatiseerd online productbeheer

Vaak wordt gedacht dat handmatig productbeheer duur is en veel tijd kost. Automatiseren lijkt sneller en goedkoper. Maar is dat zo? Hieronder de verschillen tussen handmatig en geautomatiseerd naast elkaar.

Tabel

Ons advies

Handmatig productbeheer is de beste oplossing voor de producten die voor jou belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de producten die bepalend zijn voor de uitstraling van jouw webshop. Of waar je hogere marges op behaalt. Krijg je een nieuw product in je shop? Dan kan die meteen online worden geplaatst met op maat geschreven relevante content. Automatisering heeft de voorkeur als het om grote wijzigingen tegelijk gaat die vooruit kunnen worden gepland voor standaardproducten met lagere marges.

Door beide manieren te combineren ontstaat een goede mix van efficiency, flexibiliteit en kwaliteit. Met als belangrijkste resultaat: betere vindbaarheid van jouw producten, meer organisch verkeer en meer conversies.

Weten wat Swink voor het productbeheer van uw webshop kan betekenen, ga dan naar hun website.

 

Suzanne van Kastel         
Teammanager Content Marketing    

www.swinkwebservices.nl

Nadja van Dijk

Nadja van Dijk

Nadja is online redactiecoördinator bij Dutchento. Dit houdt in dat zij content voor de website bedenkt, creëert en schrijft, maar ook aangeleverde content op het juiste moment en op de juiste plek online zet. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de social media, nieuwsbrieven en is zij het contactpersoon voor bedrijven en particulieren. Tevens is Nadja medeverantwoordelijk voor de communicatie & marketing rondom Meet Magento Nederland.
Nadja van Dijk
Nadja van Dijk
Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +