Eigen server? Hier moet je op letten

nov
11
2020

Als e-commerce bedrijf kan er een moment komen dat je een eigen server nodig hebt voor de IT-infrastructuur. Met een eigen server is volledige capaciteit van de server voor jou beschikbaar. Hierdoor heb je geen last meer van vertragingen door piekverkeer en de invloed van andere websites waarmee je de server deelt.

Altijd up-and-running

Wanneer je een online bedrijf runt, is het ontzettend belangrijk dat alles altijd naar behoren werkt. Zo heb je wellicht leden van je team die thuiswerken of op locatie bij een klant. Dan kan je het niet hebben dat het netwerk er even uitligt. Ook op kantoor wil je downtime uiteraard koste wat kost voorkomen. Een eigen server is dus een cruciaal onderdeel van de IT-infrastructuur van jouw organisatie. Deze moet 24 uur per dag beschikbaar zijn, een hoge betrouwbaarheid hebben en opgewassen zijn tegen zware belasting van internetverkeer. Bedrijven gebruiken servers over het algemeen omdat het tijd en geld scheelt, het werken versimpelt en alles een stuk veiliger maakt. Daarnaast is er vaak korting mogelijk op hostingpakketten als je een eigen server hebt. Magento is redelijk zwaar, daarom is een goed hostingpakket vereist dat meer kost dan een simpele hosting. Met een eigen server zijn er dus tal van manieren om je investering terug te verdienen.

Eigen serverruimte

Voor een eigen server heb je een ruimte nodig waarin het klimaat goed gecontroleerd en beheerd kan worden om de servers goed te laten functioneren. Veel bedrijven kiezen voor een eigen serverruimte, of hebben de servers in een datacentrum staan. Als je voor een eigen serverruimte kiest, loont het dikwijls om via een energievergelijker te kijken of je goedkopere energie kunt afnemen. Servers verbruiken namelijk behoorlijk wat stroom. Een gemiddelde server verbruikt zo’n 250 kWh per maand en de airconditioning van de ruimte gebruikt vaak net zoveel als de server zelf. 

Onderhoudscontract

Er kan ook met een eigen server weleens wat fout gaan. Hierdoor is het aan te raden om een onderhoudscontract af te sluiten. In het contract staan duidelijke afspraken met de leverancier over de gewenste reactietijd en eventuele reparatietijd. Nieuwere servers sturen al in een vroeg stadium signalen naar de producent wanneer er problemen kunnen ontstaan of als er problemen zijn met een component. Hierdoor kan de leverancier al bij je op de stoep staan met nieuwe onderdelen voordat jij zelf gemerkt hebt dat er iets moet gebeuren. Componenten kunnen dus preventief worden vervangen om problemen te voorkomen.

Fysieke server of cloud server?

Wanneer je geen ruimte hebt voor een fysieke server of kosten wilt besparen kan cloud computing ook een geschikte oplossing zijn. Tegenwoordig bestaan er cloudoplossingen voor alle belangrijke bedrijfsprocessen, of je nu behoefte hebt aan opslagcapaciteit, rekenkracht of wat anders. Een cloud server kun je zien als een computer ‘ergens op internet’ waarmee bedrijven applicaties kunnen draaien, gegevens verwerken en bestanden veilig op kunnen slaan.

Marcel Hiemstra

Laatste posts van Marcel Hiemstra (bekijk alle posts)

Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +