De weg naar een levendige wereldwijde Magento community

jul
5
2017

Guido Jansen omschrijft zichzelf als een psycholoog die toevallig in e-commerce is beland. Hij heeft een fulltime functie als Manager van het UX/Conversieteam bij Euroflorist. Vanuit die rol bouwt hij en stuurt hij een team aan, samen zijn ze bezig om de eindgebruikers van de Euroflorist websites zo goed mogelijk te begeleiden langs de gehele customer journey. Dus niet eens alleen online, maar ook juist in de fases ervoor (branding, marketing, traffic) en daarna (levering, service en retentie).

In de avonduren doet Guido heel veel voor Magento, hij runt ook daar een team met enthousiaste mensen die zijn passie voor Magento delen. “Dat is wel een leuke combinatie” aldus Guido. Op mijn vraag of hij wel genoeg uren in zijn dag heeft, is het antwoord duidelijk: “Ik heb wel zeker 30 uur per dag nodig.”

“Het leuke aan Magento is dat het open source is, wat er voor zorgt dat mensen ook graag iets terug willen doen”, vervolgt Guido. Naast een bruisende economie die rondom Magento is ontstaan, werkt Guido met een aantal bedrijven en vrijwilligers die het leuk vinden om iets voor deze community te doen.

Waarom Magento?

Guido is in 2008 in aanraking gekomen met Magento, hij heeft daarvoor al een soortgelijke community opgezet rondom Joomla. Dit CMS had hij naast zijn studie leren kennen omdat hij ook toen al een onderneming had opgezet op het gebied van conversie en usability. “In mijn  vakgebied begint het pas leuk te worden als de website af is en er bezoekers komen”, geeft Guido aan, “dat maakt e-commerce veel interessanter omdat het spel daar past begint als je site klaar is.Tien jaar geleden was men allang blij, als een site daadwerkelijk af was en ging je snel door met het volgende project. Ook zie je dat door het feit dat mensen met e-commerce daadwerkelijk geld verdienen (anders als met een platte website), er meer budget beschikbaar komt voor doorontwikkeling en optimalisatie.”

Waarom dan specifiek Magento? “Omdat Magento in 2008 hét revolutionaire e-commerce pakket was. Ray Bogman kenden ik al vanuit mijn Joomla tijd, en die kwam op een dag naar me toe en zei: hey moet je nou eens kijken!” En daar was Magento.

En was daar dan direct die Magento community? “Nee, dat stelde in die tijd nog niet zoveel voor. Dat hebben we met de kennis uit onze Joomla tijd, versneld opnieuw gedaan met Magento.” zegt Guido. En wat is dan jouw rol binnen de community? “Ik zie mijzelf meer als een facilitator, ik ben geen programmeur. Ik breng  mensen die Magento implementeren, inzetten voor hun e-commerce activiteiten of aanvullende diensten verlenen.  graag bij elkaar.

Met de events creëer je een marktplaats, en door de onafhankelijkheid kan iedereen met een gerust hart deelnemen. Hier brengen we vraag en antwoord bij elkaaren bouwen we aan de community. En dat vind ik een hele leuke rol.” Op de vragen wat hij er leuk aan vindt en wat het verdienmodel is, antwoord Guido: “Na 10 jaar moet ik het verdienmodel nog steeds ontdekken… . Natuurlijk gaat er geld in om, maar het feit dat ik een fulltime baan heb, geeft denk ik wel aan dat het niet voor het geld is. Het samenbrengen van alle partijen, het netwerken en het samenwerken binnen die open source gedachte. Dat is wat het voor mij leuk maakt.”

Hoe open is open source?

Magento zelf is aan de ene kant open source, maar wordt aangestuurd vanuit een commercieel bedrijf in de VS met een grote groep investeerders er achter. Botst het model van Magento in jouw ogen niet met de hiervoor genoemde open source gedachte? “In sommige gevallen, zeker in het begin, wel. Ik kan mij echter nog goed herinneren dat tijdens mijn laatste Joomla event, er een core member voor in de zaal zat. Tijdens een Q and A sessie vroeg iemand uit het publiek aan die core member, wat we konden verwachten qua visie en richting van Joomla de komende jaren. Daar kwam gewoon geen antwoord op. En ik ben van mening dat je het als business nodig hebt om te weten welke kant het opgaat. En dat het überhaupt een kant op gaat. De commerciële drive achter Magento zorgt ervoor dat er een roadmap en een visie en strategie is. Dat hebben we ook gemerkt in de eBay periode, Magento was zoekende en eBay niet bezig met de community. Nu Magento weer los is van eBay zijn ze zich veel beter bewust van deze hele grote community, en dat ze deze heel goed kunnen inzetten om hun commerciële doelen te behalen. Zo worden de Magento Enterprise licenties bijvoorbeeld veel verkocht aan merchants die zijn gestart op de community editie.”

Wereldwijd zijn veel events ontstaan vanuit de Magento community, mede door de snelle groei van het platform en dus het bedrijf heeft Magento dit niet allemaal zelf kunnen doen. “Er worden in ruim 35 landen evenementen georganiseerd door leden van de Magento community, zonder dat Magento hiervoor betaald. Ik denk dat weinig andere voorbeelden zijn van zulke levendige communities voor een commercieel product”, zegt Guido. “Magento sponsort deze events niet en doet niet mee aan de organisatie. Wel zijn ze vaak aanwezig in de vorm van Ben Marks of Sherrie Rohde”, vervolgt hij.

Om de wereldwijde events meer kracht bij te zetten is Meet Magento Association opgericht. “Dat is inderdaad 2 jaar geleden officieel gebeurd, daarvoor was het een soort onofficiële organisatie als onderdeel van het Duitse Magento bedrijf Netresearch”, antwoord Guido.
Wat is jouw rol binnen deze Magento Association? “Het idee achter de organisatie is dat we kennis en kunde bundelen. Om zo andere initiatieven die ontstaan in landen waar nu nog geen Meet Magento wordt georganiseerd, te ondersteunen of te initiëren. En mijn rol hierin is VP western europe, dat houdt in dat ik dit alles faciliteer in west europa. Omdat het vooral in West-Europa is begonnen, richten wij ons niet zozeer op nieuwe landen maar juist op de samenwerking en finetuning binnen de verschillende events”, antwoord hij.

Dus kennisdeling is het belangrijkste? “We weten dat Magento en alle bedrijven die hier iets mee doen een commercieel oogpunt hebben, dit willen we ook meer kracht bij zetten. Zo organiseren wij in Nederland voor het 4de jaar de discovery track. Hier komen vraag (van merchants) en aanbod (van implementatie partners) bij elkaar. We hebben het ook zeker leuk en gezellig samen binnen de community, we hebben dit jaar weer een afterparty en een award show. Toch zijn we er als Meet Magento zeker om de bedrijven te helpen hun geld er mee te verdienen”, vult Guido aan.

Magento en Meet Magento?

Hoe kijkt Magento naar deze Meet Magento Association? “Sinds vorig jaar is daar een officiële overeenkomst voor afgesloten, we mochten de naam al veel langer gebruiken. Sinds vorig jaar is er meer een officieel tintje aan gegeven. Magento helpt nu ook mee in de sponsorwerving en het actief promoten van de diverse events”, zegt Guido.

Naast alle lokale initiatieven zijn jullie nu ook gestart met Meet Magento world, wat is daar het idee achter? “Een compleet nieuw Magento event dat zich volledig online zal afspelen en wereldwijd door iedereen via een livestream gevolgd kan worden. We organiseren nu in iets van 35 landen Meet Magento, dat is lokaal en dat blijven we zeker doen. Toen ik vorig jaar zelf een online event dat luistert naar de naam Conversion World bijwoonde en daar ook sprak, vond ik het heel gaaf dat je een veel groter bereik hebt. Het is laagdrempeliger om deel te nemen en sprekers van over de hele wereld kunnen veel makkelijker deelnemen. Door de feedback die wij krijgen, via o.a. onze mobile event app, hebben we een goed beeld van de onderwerpen die wereldwijd leven. We kennen een hoop sprekers en weten wie goed is in bepaald onderwerpen, hierdoor kunnen we de beste spreken voor de meest aansprekende onderwerpen vragen om deel te nemen aan Meet Magento World”, is zijn reactie. Meet Magento World zal 11, 12 en 13 juni worden gehouden en kun je dus bijwonen vanuit het gemak van je eigen luie stoel.

Dutchento

Meet Magento Nederland wordt georganiseerd vanuit Dutchento, wat is de rol van Dutchento in deze? “Dutchento is de organisatie achter de community, hieruit organiseren we alle events en meetups en wordt de community gevoed via een website met informatie vanuit bedrijven, cases en blogs. Dit platform wordt overigen op dit moment vernieuwd, er komen veel nieuwe functionaliteiten bij. Een bedrijvenprofiel zoals bijvoorbeeld die van Guapa of Byte, zullen worden verrijkt met aantal gecertificeerde developers, events die zij organiseren, vacatures en cases die ze hebben”, geeft Guido als antwoord. En op de vraag of hij het allemaal alleen doet, wordt duidelijk dat het team van Dutchento bestaat uit vrijwilligers, freelancers en er wordt nu ook iemand fulltime aangesteld als projectmanager. We groeien dus flink door!

Dutchento spreidt haar vleugels en gaat internationaal. Als antwoord op de vraag met welk idee antwoord Guido: “Zoals we het platform in Nederland hebben staan wordt verder nog nergens gedaan, dit willen we dan ook verder gaan uitrollen. We beginnen met Engeland, Italië en Roemenië en het idee blijft hetzelfde alleen wordt het door community managers in de landen zelf beheert en krijgt het een internationale naam. We beginnen met een minder uitgebreide variant maar voegen er wel gelijk een wereldwijd platform aan toe in het engels om daar een totaal overview te bieden.” Het nieuwe platform wordt vele malen uitgebreider dan het partner portal wat Magento zelf nu biedt, daarnaast gaan we het internet scrapen om meer inzicht te krijgen en te geven in de markt.

 

Meet Magento werd dit jaar voor de 9de keer gehouden gehouden op 10 mei op een nieuwe locatie omdat het uit zijn voegen is gegroeid. Daarom nu naar DeFabrique in Utrecht. Hier waren 3 grote ruimtes voor sponsoren, een ‘Discovery’ gedeelte voor nieuwe merchants die nog geen Magento gebruiken om de markt groter te maken, onze fameuze afterpary met diner en als klap op de vuurpijl de awardshow. “Het organiseren van Meet Magento blijft een spannende aangelegenheid.”, geeft Guido te kennen.

Een event als Meet Magento geeft een goed beeld van hoe Guido kijkt naar de markt en de rol die Magento daarin speelt. “Een levendige community geeft vertrouwen, er zijn veel mensen met Magento bezig en als ik ergens een oplossing voor zoek is er altijd wel een partij die mij verder kan helpen. Als men bewust is van de kracht van open source en de kansen die dit met zich meebrengt is de keuze voor Magento een no-brainer”, aldus Guido

De toekomst

Hoe Guido naar de toekomst kijk is in lijn met mijn eigen beeld hiervan. “Magento heeft met de uitrol van Magento 2 duidelijk gekozen voor een opgaande beweging. Er zijn en zullen dus pakketten komen die de onderkant beter kunnen bedienen. Het is denk ik ook niet wenselijk om als eenmanszaak achter de knoppen van een heel geavanceerd systeem te zitten. Zeker niet als deze persoon vervolgens de shop niet goed onderhoud met alle (veiligheids)risico’s van dien. Een SaaS platform waarin al het onderhoud geregeld is in veel gevallen voor kleine partijen een veel betere oplossing.” Ook Guido ziet dit niet als een bedreiging maar als een kans om met elkaar te groeien in een markt die nog lang niet volwassen is. “De stap om daadwerkelijk te switchen naar Magento 2 hangt vooral af van de merchant zelf. En of het Magento lukt om nog meer toegevoegde waarde te leveren met Magento 2”, besluit Guido Jansen.

Mathijs Kok
Mathijs heeft diverse bedrijven opgericht en is aandeelhouder geweest bij meerdere bedrijven in de digitale dienstverlening. Op dit moment is Mathijs bezig met het bouwen aan zijn personal brand. Daarom heeft hij de podcast @AskMathijs in het leven geroepen en deelt hij nu samen met een grote diversiteit aan gasten zijn kennis op het gebied van e-commerce, ondernemerschap, bedrijfscultuur en onze voortdurende zoektocht naar succes.
Mathijs Kok
Mathijs Kok
Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +