Cross-border E-commerce

jul
26
2016

Het lijkt wel de nieuwe hype in E-commerce land: na de omni-channel buzz nu het cross-border avontuur. Kansen over de grens! Enorme groeimogelijkheden. Je kent de enorme beloften…

We starten vandaag met het ontkrachten van een aantal mythes. Is het interessant voor jouw bedrijf? Heeft het veel te bieden? Onderstaand een aantal stellingen en onze visie daarop. Begin weloverwogen aan het cross-border avontuur! Een marktleider zijn in eigen land maakt een cross-border toetreding makkelijker. Een nieuwe markt betekent een heel nieuw speelveld. Natuurlijk, een grote marktleider in de thuismarkt zijn, heeft gezorgd voor veel ervaring, kennis en een solide organisatiestructuur. Een nieuwe markt brengt echter een hele nieuwe competitieve omgeving met zich mee: een nieuwe vraagstructuur, andere marketingkosten, nieuw consumentengedrag en een andere online shop- en consumptiecultuur.

Het vertalen van de webshop is genoeg
Meer dan de helft van de Franse, Chinese en Duitse consumenten geeft de voorkeur aan websites in hun eigen taal. Een goede vertaling is bovendien waardevol voor de ranking in zoekmachines en de conversie. Het is echter verre van de enige sleutel tot cross-border succes. Consumenten moeten vertrouwen opbouwen met een nieuwe verkoper en zullen twijfels houden wanneer jouw organisatie geen lokaal adres en telefoonnummer heeft. Heb je nagedacht over de prijzen? Douane, rechten en wettelijke verplichtingen? Is jouw customer service klaar om een nieuw publiek te bedienen, spreken ze een andere taal en leven ze misschien in een andere tijdzone? Weet dat er heel wat meer bij komt kijken dan enkel een vertaling.

Langere levertijden zijn een groot probleem
Langere levertijden komen slechts op de derde plaats van drempels om cross-border aankopen te doen. Direct na hoge verzendkosten en onvoorziene kosten inclusief heffingen en belastingen. Het wereldwijde gemiddelde van een acceptabele levertijd is 6,5 dag, met aan kop de Russen met een levertijd van gemiddeld 12,4 dag. De Turken zijn het ongeduldigst, met slechts 3,5 dag. Waar lange levertijden een belemmering kunnen zijn voor cross-border e-commerce, kiezen de meeste internationale kopers ‘gratis’ boven ‘snel’. Consumenten zijn bereid om extra te betalen, maar kiezen liever voor gemak, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een tijdslot voor levering te kiezen. Kunt jij hierin voorzien met je distributie / fulfilmentpartner? Succesvol cross-border verkopen vraagt veel investeringen, iets dat enkel voor de grote jongens is weggelegd. Natuurlijk vraagt het openen van een kantoor in de lokale doelmarkt, het omgaan met internationale retouren en het aannemen van werknemers die de lokale taal spreken een substantiële investering. Het is echter niet de enige manier om een online shop te vergroten. Werk samen met lokale dienstverleners die diensten aanbieden als retourverwerking, customer service en logistieke ondersteuning die helpen om internationale expansie toegankelijk te maken voor MKB’s. Neemt niet weg dat de investering significant zal zijn, je moet er klaar voor zijn om deze stap succesvol te gaan maken.

Het is voldoende om credit- en debetkaarten aan te bieden
De Chinezen gebruiken Union Pay en Alipay, de Fransen gebruiken Carte Bleu, de Nederlanders betalen met iDeal. Betaalvoorkeuren verschillen per land en een betaling doen, is een vertrouwenskwestie. Het niet aanbieden van lokale, vertrouwde betaalmethoden kan tot 50% verkoop schelen. Gelukkig zijn ook de Payment Service Providers steeds meer cross-border georiënteerd en zijn de opties om in te spelen op de lokale behoefte van de nieuwe klanten ruim voorhanden.

EU e-commerce wetgeving is voor alle landen gelijk
Er is veel moeite in gestoken om alle verschillende verkoopwetten in de Europese Unie tot een harmonieus geheel te smeden. De Consumentenbescherming Richtlijn is in de zomer van 2014 gelanceerd en heeft bijvoorbeeld een groot deel van de algemene voorwaarden voor het terugsturen van goederen gelijkgetrokken. Ook het gebruik van cookies is recentelijk gelijkgesteld. Het is echter niet voldoende enkel en alleen je algemene voorwaarden te vertalen. Er is lokale regelgeving die bepaalt wat daar in hoort te staan. Zo is het in Duitsland sinds 2012 verplicht voor verkopers om expliciet te vermelden dat de consument een bindende aankoop – waar zij voor dient te betalen – bevestigt. Wettelijke regelgeving verschilt dus nog altijd binnen de EU en moet goed worden bestudeerd.

Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk zijn het grootste, en zijn dus de beste landen voor e-commerce expansie
Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk zijn volwassen e-commerce markten met een grote, groeiende consumentenvijver en een goed ontwikkelde infrastructuur. Dat betekent niet dat dit de ideale markten zijn voor de specifieke sector of producten die je verkoopt. Een diepgaande prijsanalyse laat zien dat marketingkosten in Polen en Spanje voor veel merken veel lager zijn. Bereken zorgvuldig wat je marges in de nieuwe markt zijn. Kun je geld verdienen met deze producten? Zo kan het zijn dat Estland, Denemarken of Polen soms verstandigere keuzes zijn dan Frankrijk of Duitsland.

Maak een afspraak en kom samen met MaxServ je ambities waarmaken!

Ronald Meeuwissen
In 2006 in aanraking gekomen met Magento, altijd al affiniteit gehad met ecommerce. Destijds als frontend developer en mede eigenaar, nu actief als Accountmanager Ecommerce bij MaxServ. Een groot aantal shops en een aantal grote shops verder mogen helpen op Ecommerce vlak. Nu veel focus op Magento 2 en actief op strategisch vlak.
Ronald Meeuwissen
Ronald Meeuwissen
Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +