Arjen’s Must haves: Magento Extensies die je moet hebben

dec
21
2012

In Magento Connect, de plaats met de meeste betaalde en gratis extra modules voor Magento, vind je de meest uiteenlopende extensies. Van vertalingen tot koppelingen met bijvoorbeeld Amazon. Door het grote aanbod kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer kan zien.

Begin 2011 heeft Marco de Vries al zijn lijstje met Must Have extensies gegeven, bij deze het top lijstje van Arjen Miedema (Magento developer bij Eigen Wijze) van modules die niet mogen ontbreken in je webshop en die Arjen bij iedere webshop direct installeert.

Een waarschuwing vooraf

Als je wil kan je natuurlijk je webshop helemaal volhangen met extensies, maar houd er wel rekening mee dat wanneer je extensies installeert dit op een bepaald moment invloed kan hebben op de snelheid van je webshop. Ook zijn er genoeg extensies – zowel betaald als gratis – die ronduit slecht zijn. Ik heb ervaring met extensies die er voor zorgden dat bepaalde onderdelen in de webshop helemaal niks meer deden. Dus als het mogelijk is, lees dan eerst de reviews op Magento Connect of zoek op internet of er mensen zijn die wat over een extensie te melden hebben. En het allerbelangrijkste, maak altijd een backup voordat je een extensie installeert en indien mogelijk probeer de extensie eerst uit in een testomgeving.

Google Analytics Plus

Magento biedt standaard al de mogelijkheid om je webshop te koppelen aan Google Analytics. Deze biedt alleen niet alles wat je wilt. Aanvullend hierop kun je gebruik maken van GoogleAnalyticsPlus van Fooman. Deze module is gratis en maakt het onder andere mogelijk om tijdens het bestellen iedere stap los te meten, mits je gebruik maakt van de One Page Checkout. Hierdoor kan je precies zien waar mensen afhaken in het bestelproces en hierop inspelen.

Ook maakt deze extensie het mogelijk om Google AdWords te koppelen. Hierdoor kan je in Google Analytics uitlezen hoeveel bestellingen geplaatst worden vanuit één van je AdWords campagnes.

Wat ook een mooie functionaliteit is, is dat je gebruik kan maken van “Custom Variables” binnen Google Analytics om je terugkerende bezoekers te volgen.

Uitgelichte producten

Om producten extra uit te lichten, bijvoorbeeld op de homepage, maak ik altijd gebruik van de Featured Products extensie van Inchoo.

iDEAL

iDEAL is verreweg de meest gebruikte betaalmethode in Nederland. Uit onderzoek van Max Geerling is gebleken dat in Nederland meer dan de helft van de online shoppers het liefst betaalt met iDEAL (55%), op grote afstand gevolgd door betaling via acceptgiro (22%). Nou is het zo dat iedere bank in Nederland die iDEAL ondersteund voor webwinkeliers hier een eigen implementatie voor hebben gemaakt. Zo heeft Rabobank tegenwoordig alleen nog maar de Omnikassa, een eigen Payment Service Provider. Magento heeft een eigen iDEAL module ontwikkeld, welke gratis via Magento Connect kan worden gedownload, maar waar ik persoonlijk slechte ervaringen mee heb (problemen bij kortingen en prijzen excl. BTW en incl. BTW). Daarnaast wordt deze module ondersteund tot 1.4.x. De module kan je nog wel installeren in Magento CE 1.7.x, maar het kan zijn dat het dan niet (goed) werkt.

Testbestellingen verwijderen

Zeker voordat een webshop online gaat zal je zelf en eventueel degene die je webshop ontwikkeld nog al eens een bestelling plaatsen om te kijken of alles goed werkt. Magento biedt vreemd genoeg geen mogelijkheid om een geplaatste bestelling te verwijderen. Hiervoor gebruik ik altijd de module Seamless Delete Order, wederom een gratis module die, zodra je een bestelling verwijderd, ook direct de bijbehorende facturen, verzendingen en creditnota’s verwijderd.

Nederlandse vertaling en instellingen

Voor een Nederlandse webshop is het natuurlijk van het allergrootste belang om de teksten in het Nederlands te hebben en de Nederlandse instellingen, zoals BTW en tijdzones.

Voor de vertaling zijn er een aantal opties. In Magento Connect staan zowel een officiële als onofficiële versie van de Nederlandse vertaling, maar daarin merk ik dat bepaalde teksten niet of niet goed zijn vertaald.

Voor de Nederlandse instellingen ga ik ook altijd naar Mindstretch. Zij bieden de Dutch Shop Settings extensie aan, gratis. Wanneer je deze module in je webshop installeert, worden automatisch o.a. de juiste BTW tarieven en taal ingesteld.

EasyTabs

EasyTabs is een gratis module van Template Master, waarmee je eenvoudig tabjes invoegt in je productpagina. Je kan in het beheerpaneel precies aangeven welke tabs je wel en welke je niet wil tonen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een tab aan te maken welke gevuld wordt met gegevens uit een attribuut of uit een statisch blok, waardoor je nog meer (aanvullende) informatie op je productpagina kwijt kan. Zo zou je bijvoorbeeld een video aan je tabs kunnen toevoegen.

EasyLightbox

De EasyLightbox, ook van Template Master, is een goed alternatief voor de standaard zoom functie in Magento. Daarnaast is de functie relatief eenvoudig uit te breiden, zodat de lightbox ook werkt voor afbeeldingen op de statische pagina’s.

OneStepCheckout

De OneStepCheckout (en ook de CheckItOut!) module wordt vaak genoemd als must have extensie. Toegegeven, de module ziet er goed uit en werkt ook goed. Het is alleen niet zo dat deze module altijd meer omzet oplevert dan de standaard One Page Checkout die in Magento zit.

Zijn dat alle nuttige modules?

Waarschijnlijk niet. Ik zal vast modules missen die jullie als erg handig en onmisbaar beschouwen. Of misschien heb je een alternatief voor een extensie hierboven, opbouwende kritiek is altijd goed. Laat het weten in een reactie op dit blog!

Site-standaard
Ik ben Magento ontwikkelaar bij MediaCT en richt me vooral op de technische en marketing kant rond Magento en Ecommerce in het algemeen.
Site-standaard

Laatste posts van Site-standaard (bekijk alle posts)

Delen van deze site zijn (met toestemming) overgenomen van Magento Inc. en vertaald (meer info).
Home Privacyverklaring Gebruiksvoorwaarden Mage.Town
Schrijf je gratis in als lid van de Magento AssociationInschrijven
+ +